EtusivuUutisetSuomalaisillakin yrityksillä kytköksiä Länsi-Saharan miehitykseen
Länsi-Sahara

Suomalaisillakin yrityksillä kytköksiä Länsi-Saharan miehitykseen

Julkaistu

Lauantaina 10.9. järjestettiin Helsingin nuorten toimintakeskus Hapessa keskustelutilaisuus Länsi-Saharasta ja Polisariosta. Tapahtuman oli järjestänyt Etelä-Suomen Vasemmistonuoret yhdessä Liberon ja Kansainvälisen solidaarisuustyön kanssa.

Myöhäisestä ajankohdasta huolimatta paikalle oli tullut noin kaksikymmentä ihmistä kuulemaan Polisarion Suomen ja Baltian edustajan Maima Mahamudin esitystä.

Western Sahara Map

Mahamud kävi esityksessään läpi lyhyesti Länsi-Saharan historiaa ja alueen asemaa kansainvälisessä politiikassa. Heti Espanjan vetäydyttyä entisestä siirtomaastaan Marokko valloitti alueen. Suuri osa muista Afrikan valtioista tuomitsi Marokon miehityksen laittomana ja esimerkiksi Afrikan Unioni on ottanut Länsi-Saharan jäsenekseen. Tämän takia Marokko on eronnut Afrikan Unionista ja suuntautunut voimakkaammin kohti Eurooppaa joka hiljaa hyväksyy maan politiikan Länsi-Saharassa.

Marokko rakentaa jatkuvasti siirtokuntia Länsi-Saharan alueelle ja pyrkii tällä tavalla muuttamaan seudun väestörakennetta. Marokko on myös rakentanut koko maan halkaisevan miinoitetun muurin (Marokon muurin) jolla se erottaa halitsemansa alueet Polisario hallitsemista. Muuri estää myös länsisaharalaisten vapaata liikkumista.

Marokko pitää vahvasti Länsi-Saharasta kiinni hyvillä ulkopoliittisilla suhteilla Euroopan Unioniin sekä Yhdysvaltoihin. Hyvänä esimerkkinä tästä ovat Marokon sopimat kalastusluvat jotka mahdollistavat Länsi-Saharan kalaisten vesien ryöstökalastuksen ja siten paikallisten ihmisten perinteisen elinkeinon tukahduttamisen. Western Sahara Resource Watch on käynnistänyt kampanjan Fish Elsewhere, jolla pyritään lopettamaan EU:n harjoittama kalastus Länsi-Saharan aluevesillä, koska kalastus tukee alueen miehitystä.

Tapahtuman aikana keskusteltiin myös suomalaisten yritysten kytköksistä Länsi-Saharaan. Marokolaiset lobbarit ovat muun muassa saaneet Nokian tunnustamaan, että Länsi-Sahara on osa Marokkoa poistamalla kartoistaan rajaviivat alueiden väliltä. Wärtsilä on puolestaan investoinut vahvasti alueelle ja K-kaupoissa myydyt Pirkka-sardiinit on kalastettu Länsi-Saharan aluevesillä. Pääosa kaikesta Länsi-Saharassa lähtöisin olevista tuotteista tukee Marokkoa, sillä hallitus on tehokkaasti estänyt länsisaharalaisten omat elinkeinot pitämällä suurta osaa väestöstä pakolaislereillä.

Western Sahara Resource Watch tiedottaa sivuillaan ulkomaisten yritysten kytköksistä Länsi-Saharaan.