EtusivuUutisetPerustulo kehitysyhteistyössä

Perustulo kehitysyhteistyössä

Julkaistu

Kansainvälisen solidaarisuustyön vuonna 2013 alkanut viestintähanke nostaa esiin perustulon mahdollisuudet kehitysmaissa.

Lue lisää hankkeesta

Hankkeen tarkoituksena on tuoda esille eri kehitysmaissa tehtyjä perustulokokeiluja ja synnyttää keskustelua siitä, miten perustuloa voisi käyttää kehitysyhteistyön instrumenttina. Keskeisenä tavoitteena on tutkia ja koota yhteen globaalissa Etelässä tehtyjä hankkeita ja kokeiluja, joissa köyhille ihmisille on annettu vastikkeetonta rahaa. Tällaisia hankkeita, kokeiluja ja ohjelmia löytyy eri muodoissa ainakin Intiasta, Namibiasta ja Brasiliasta.

Perustulolla tarkoitetaan sosiaaliturvajärjestelmän mallia, jossa kaikille ihmisille maksetaan säännöllisesti ja ehdoitta rahaa toimeentuloa varten. Perustulo on vastikkeetonta, eikä sen määrä vähene tulojen noustessa.

Hankkeessa järjestetään Suomessa seminaari perustulokokemuksista eri kehitysmaissa (Intia, Brasilia, Namibia), tuotetaan tutkimusraportti, joka julkaistaan verkossa, sekä lyhyt animaatiovideo aiheesta saavuttamaan suurempia yleisöjä sosiaalisen median kautta. Hankeessa myös viritetään postikorttikampanjan avulla keskustelua ja ideointia perustulosta.

Hankkeen viestinä on analysoida perustulon mahdollisuuksia kehitysyhteistyön instrumenttina, herättää keskustelua siitä, miten Suomi voisi hyödyntää perustuloa kehitysyhteistyössään sekä tuoda keskusteluun tutkittua tietoa kehitysmaissa tehdyistä perustulokokeiluista ja niistä saaduista kokemuksista.

Viestintähanke kytkeytyy jo nyt käytävään keskusteluun perustulosta, toimeentulosta, sosiaalipolitiikan uusista suunnista ja globaalista nuorisotyöttömyydestä syntyvistä ongelmista. Kyse on myös kehitysyhteistyön ja kehityspolitiikan tulevaisuuden kehityssuunnista. Tarvitaan uusia instrumentteja sekä koeteltua ja tutkittua tietoa niiden vaikutuksista.